Homepage  / Vedete

„Crimele din Osage County: Bani însângerați” ajunge la cinema. De ce să nu ratezi filmul lui Martin Scorsese

„Crimele din Osage County: Bani însângerați” ajunge la cinema. De ce să nu ratezi filmul lui Martin Scorsese

de Andreea Hentea,

Pe 20 octombrie se lansează în cinematografe „Crimele din Osage County: Bani însângerați” (2023), așteptatul film al lui Martin Scorsese. Acesta a fost primit cu aplauze în mai, la Festivalul de la Cannes, unde a avut premiera internațională.

Despre lăcomia care ucide

Puternica dramă „Crimele din Osage County: Bani însângerați” / „Killers of the Flower Moon” descrie modul în care, la începutul secolului XX, petrolul a adus o avere considerabilă națiunii Osage din Oklahoma.

După ce nativii din ținutul Osage au primit în instanță drepturi asupra profiturilor obținute din zăcămintele de petrol descoperite sub pământurile lor, bogăția acestor nativi americani i-a atras rapid pe interlopii albi. Aceștia au complotat pentru a-i manipula și a fura enorm de la ei, reducându-i apoi la tăcere printr-un șir de crime.

Filmul marelui cineast este inspirat de cartea de non-ficțiune omonimă a lui David Grann, publicată în 2017, care tratează ampla investigație efectuată de FBI asupra acestor asasinate înfăptuite la începutul anilor ’20. Oficial, numărul victimelor din rândul moștenitorilor Osage a ajuns la cel puțin douăzeci, dar multe au rămas nedocumentate.

Rescrieri ale scenariului

Inițial, Martin Scorsese și co-scenaristul Eric Roth și-au concentrat adaptarea cinematografică în jurul acestei narațiuni, în care Leonardo DiCaprio urma să interpreteze rolul lui Tom White, anchetatorul șef al FBI. Ulterior, însă, scenariul a fost rescris de nenumărate ori, așa cum a povestit ilustrul cineast într-un dialog cu revista Time, care i-a dedicat coperta sa cu puțin timp înainte de lansarea filmului. „După un anumit punct, mi-am dat seama că fac un film doar despre băieții albi. Abordasem totul doar din exterior spre interior, ceea ce mă neliniștea”, a explicat Martin Scorsese. El și Roth au hotărât atunci să-și revizuiască întregul scenariu, pentru a schimba perspectiva filmului și a evita o tratare parțială a întâmplărilor.

Leonardo DiCaprio nu a mai fost distribuit în rolul anchetatorului Tom White, ci al lui Ernest Burkhart, un veteran din Primul Război Mondial care era implicat inițial în planul unchiului său de a fura bogățiile nativilor Osage. Actualul scenariu se concentrează asupra lui Ernest și asupra căsniciei lui cu o nativă din trib, Mollie (Lily Gladstone), care se complică semnificativ pe fondul crimelor și al sosirii FBI pentru a face investigații. Anchetatorul Tom White, devenit personaj secundar, este jucat de Jesse Plemons (care a mai lucrat cu Scorsese la „Irlandezul: Asasinul mafiei”).

Tentație pentru cineaști

Martin Scorsese a intenționat, încă de când a citit cartea lui David Grann, „Killers of the Flower Moon”, să o transforme într-un film. Regizorul a petrecut câteva ore împreună cu Chief Standing Bear (un avocat aflat la al treilea mandat ca șef principal al Națiunii Osage, implicat în munca de protejare și susținere a culturii, limbii și ținutului Osage) pentru a-i convinge pe nativii Osage să sprijine filmările. Filmul de față nu este primul care ilustrează crimele din ținut, relatate și în drama „Tragedies of the Osage Hills”, regizată de James Young Deer și lansată cu aproape un secol în urmă, în 1926, în „Povestea FBI” / „The FBI Story” (1959), cu James Stewart sau în documentarul „Osage Tribal Murders” (2010), regizat de Sherwood Ball.

Înainte ca Martin Scorsese să preia scaunul regizoral, George Clooney și J.J. Abrams („Lost”) și-au exprimat, de asemenea, interesul de a ecraniza cartea lui David Grann. Șirul de crime din ținutul Osage a fost prima anchetă de anvergură efectuată de noul (la vremea aceea) Birou Federal de Investigații (FBI), condus de J. Edgar Hoover. În timpul conferinței de presă organizate la Festivalul de la Cannes, Martin Scorsese a declarat că ancheta din film nu urmărește să stabilească „cine a făcut crimele, ci mai curând cine nu a fost implicat”. Filmul a costat 200 de milioane de dolari, fiind cel mai scump film biografic realizat vreodată și depășind chiar „Irlandezul: Asasinul mafiei” (2019), regizat tot de Martin Scorsese, care a avut un buget de 159 de milioane de dolari.

Scorsese și actorii săi

Inițial, circulase zvonul că Robert De Niro va avea unul dintre rolurile principale în film, apoi, în 2019, Martin Scorsese a confirmat pe Instagram că actorul va juca rolul lui William Hale, unchiul protagonistului Ernest Burkhart, interpretat de Leonardo DiCaprio. De altfel, Robert De Niro a fost cel care i l-a prezentat lui Martin Scorsese pe Leonardo DiCaprio, impresionat de talentul tânărului de nouăsprezece ani cu care lucrase la drama „Viața lui Toby” (1993). Scorsese și-a amintit de el ani mai târziu, când a turnat „Bandele din New York” (2002), începând astfel lunga sa colaborare cu DiCaprio.

Filmul „Crimele din Osage County…” reprezintă a șaptea colaborare dintre Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio și a unsprezecea dintre Scorsese și Robert De Niro (dacă se ia în considerare și scurtmetrajul de comedie „The Audition”, din 2015, în care De Niro și DiCaprio concurau pentru rolul principal din următorul film al lui Martin Scorsese). Filmul este, de asemenea, al patrulea titlu în care Robert De Niro și Leonardo DiCaprio joacă împreună. Totuși, „Crimele din Osage County: Bani însângerați” este primul lungmetraj care îi aduce la un loc pe Martin Scorsese, Robert De Niro și Leonardo DiCaprio.

Personajul jucat de Robert De Niro, bogatul crescător de vite William Hale, avea aproximativ 45 de ani când au început crimele din ținutul Osage, dar Martin Scorsese a adaptat personajul pentru a fi jucat de marele actor (care a împlinit 80 de ani pe 17 august). În perioada de vârf a pandemiei, actrița Lily Gladstone (care nu era chiar în cel mai fast moment din carieră) a primit pe Gmail o solicitare de întâlnire prin Zoom cu Martin Scorsese. Potrivit lui Leonardo DiCaprio, „Nu a existat nicio probă sau lectură pentru ea. Marty știa din instinct că Lily e cea potrivită. Era o sinceritate în ochii ei care răzbătea chiar și prin ecranul computerului. Nu știusem până atunci că Scorsese întâlnește pe cineva și apoi hotărăște imediat, din instinct: «Este ceea ce căutam. Să nu mai pierdem niciun minut»”.

Distribuirea în film a lui Brendan Fraser (într-un rol secundar) a fost foarte apreciată, date fiind multiplele dificultăți cu care s-a luptat actorul o perioadă îndelungată. Superba coloană sonoră a filmului este ultima lucrare a muzicianului Robbie Robertson, vechi prieten și colaborator al lui Scorsese. Din păcate, acesta a murit pe 9 august, cu puțin înainte de intrarea în cinematografe a filmului.

Trailer „Crimele din Osage County: Bani însângerați”

O: Killers of the Flower Moon, SUA, 2023 R: Martin Scorsese D: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Brendan Fraser, John Lithgow, Tantoo Cardinal

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
PE ACELAȘI SUBIECT
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton