- Tundeți gazonul în mod regulat
Pentru o bună întreținere a gazonului este necesar să îl tundeți periodic, întrucât acest lucru va asigura că acesta rămâne sănătos în permanență. Tunderea regulată este foarte importantă, deoarece ajută la îngroșarea ierbii. În ceea ce privește tehnica de tundere: puțin și des este mai bine decât mult și deodată. Dacă aveți un gazon mic, o mașină tuns iarba este suficientă, dar dacă sunteți binecuvântat cu un gazon de dimensiuni mari (sau sunteți proprietarul unui teren de golf), atunci e nevoie de un tractoraș de grădină.
Sfat:
- Încercați să schimbați modelul și direcția de tundere, astfel încât rădăcinile ierbii să nu fie presate în aceeași direcție. De fiecare dată când faceți acest lucru, regula de bază este să reduceți tulpina cu aproximativ jumătate sau două treimi, aproximativ 5 cm, deci trebuie să ajustați înălțimea de tăiere la mașina tuns iarba sau la tractoraș de grădină.
La mijlocul verii este indicat să lăsați iarba puțin mai lungă, pentru ca aceasta să reziste mai bine la perioadele de secetă.
- Fertilizați gazonul la începutul primăverii
Atunci când tundeți gazonul, începe un proces în care iarba elimină mulți nutrienți care trebuie înlocuiți pentru o creștere optimă. Vă sfătuim să începeți să vă fertilizați gazonul la fiecare patru-cinci săptămâni de la începutul primăverii. Nutrienții esențiali pentru gazonul dumneavoastră sunt azotul, potasiul și fosforul. Puteți găsi amestecuri de îngrășăminte speciale pentru gazon la vânzare în pepiniere sau la centrul de grădinărit local. Cantitatea care trebuie folosită este de obicei indicată pe ambalajul acestor produse. Pentru această operațiune este posibil să aveți nevoie de un scarificator gazon.
- Udați gazonul în funcție de temperatură și umiditate
În calitate de pasionați de grădinărit, cu toții ne dorim ca gazonul nostru să arate verde și să rămână așa toată vara, așa că una dintre cele mai importante sarcini pentru a obține rezultate optime este procesul de udare. Frecvența udării depinde de temperatură și umiditate. Atunci când iarba are nevoie de apă, aceasta va începe să devină albăstruie sau gri, în timp ce firele mai vechi vor începe să se ofilească.
Dacă ați plantat un gazon nou, va trebui să îl udați o dată pe zi, pentru ca semințele să poată germina și să se formeze un sistem radicular puternic. În zilele noastre există o serie de sisteme de irigare diferite și aspersoare automatizate, care se ocupă în mod inteligent și programatic de toată această muncă. Tot ce trebuie să faceți este să programați și să setați aspersoarele.
- Stârpirea buruienilor
Așa-numitele „buruieni” concurează cu iarba pentru apă, nutrienți, lumină și spațiu. Nu sunt plăcute din punct de vedere estetic și, acolo unde acestea proliferează necontrolat, au un aspect neglijent.
Buruienile mai mari și mai voluminoase pot fi îndepărtate cu unelte care vor facilita lucrul la suprafață, cum ar fi motocoasele sau mașinile de tăiat buruieni.
Buruienile mai mici pot fi îndepărtate manual, pentru aceasta este foarte important să îndepărtați lungimea maximă a rădăcinii pentru a preveni reînmulțirea. Dacă, totuși, tot nu există nicio modalitate de a opri creșterea buruienilor, pot fi folosite erbicide.
În cazul în care buruienile au năpădit iarba gazonului, cea mai bună soluție este restructurarea întregului sol și acoperirea acestuia cu rulouri proaspete de gazon.
- Aerisirea gazonului
Rădăcinile ierbii au nevoie de aer pentru a putea respira și pentru a continua să crească. De foarte multe ori, solul gazonului nu este suficient de nisipos pentru a permite aerului să ajungă la rădăcini și, ca urmare, creșterea nu are loc.
Cu ajutorul unei simple greble, puteți face găuri în gazon și le puteți umple cu nisip grosier. Asta dacă nu aveți un scarificator gazon (aerator de gazon). Un aerator sau scarificator gazon este o unealtă (manuală sau automată), cu ajutorul căreia se perforează pământul. Dispozitivul seamănă cu o mașină de tuns iarba, însă scopul cu care este folosită și modalitatea de funcționare este diferită. În loc de lame sau cuțite, scarificatorul dispune de un tambur cu țepi, care perforează pământul, lăsând în urmă niște găuri mici, care permit aerului și apei să pătrundă în sol.
Acest lucru permite apei de suprafață să curgă și să transporte oxigenul la rădăcini. Scarificarea vă permite să îndepărtați iarba moartă și alte resturi de pe gazon. Dacă îndepărtați stratul de paie de pe gazon, veți oferi mai mult spațiu pentru ca părțile inferioare ale ierbii să respire și veți face ca tulpinile să crească mai bine.