Recent lansată de Netflix, miniseria germană „Dragă copilă” are în centru povestea impresionantă a unei tinere mame care reușește să evadeze dintr-o captivitate teribilă după ani de chin și al cărei caz zguduitor uimește tot mai mult pe măsură ce adevărul iese la iveală.
„Dragă copilă”, cronica unui prizonierat
Miniseria de șase episoade scrisă de Isabel Kleefeld și Julian Pörksen este ecranizarea romanului omonim al scriitoarei est-germane Romy Hausmann (publicat în 2019 și tradus și la noi, în 2021).
În centrul poveștii se află Lena (Kim Riedle) și cei doi copii ai ei, Hannah (Naila Schuberth) și Jonathan (Sammy Schrein). Izolați într-o casă păzită ca o închisoare, cu gratii la ferestre și aflată în mijlocul pădurii, cei trei mănâncă, merg la toaletă și la culcare conform unor reguli de fier stabilite de tatăl copiilor, iar dacă îndrăznesc să le încalce sunt aspru pedepsiți. După ce femeia reușește să evadeze împreună cu fiica ei, este lovită de o mașină și ajunge în stare foarte gravă la spital, poliția, psihiatrii, medicii și asistentele care se ocupă de caz își dau seama că dincolo de accident se află un caz înfiorător.
Când în spital ajung Matthias (Justus von Dohnányi) și Karin Beck (Julika Jenkins), doi părinți disperați a căror fiică fusese răpită cu treisprezece ani în urmă și care o identifică inițial pe Lena ca fiind cea pe care o căutau, lucrurile se complică și mai mult. Mărturiile micii Hannah, o fetiță introvertită cu o inteligență ascuțită, dar evident traumatizată, care își acuză mama și își apără tatăl, îndoielile celor doi bătrâni cu privire la identitatea fiicei lor și detaliile care se bat cap în cap complică și mai mult un caz în care se amestecă secvențe de coșmar, sindromul captivității și multiple culpabilități.
Acesta este abia începutul acestui thriller uluitor, despre care s-a spus că „a reușit deja să atragă atenția tuturor”, deși au trecut doar câteva zile de la premiera sa. Potrivit agregatorului de date Flix Patrol, citat de site-ul slashfilm.com, „Dragă copilă” („Liebes Kind”, în original) a făcut furori pe Netflix în întreaga lume de la premiera sa din 7 septembrie, ajungând în Top 10 al celor mai vizionate producții de pe platformă în prima săptămână de difuzare, inclusiv în Statele Unite.
Dincolo de suspans
Unul dintre cronicarii citați de același slashfilm.com a scris că „deși miniseria prezintă un puzzle confuz de elemente și perspective fragmentate asupra evenimentelor, tocmai acest tip de construcție atrage spectatorii în loc să-i îndepărteze, ceea ce se întâmplă mai rar cu producțiile de acest gen”.
Site-ul citează și declarația scenaristei și regizoarei principale a miniseriei, Isabel Kleefeld. Aceasta a povestit: „Am citit cartea într-o singură noapte, iar povestea a prins viață în mintea mea. Conținutul său m-a fascinat imediat, fiindcă romanul «Dragă copilă» este relatat din punctul de vedere al fiecăruia dintre participanți, iar perspectiva se schimbă iar și iar. Rezultatul este un joc captivant cu realitatea, un puzzle pe care publicul îl poate reasambla permanent. Este povestea unei crime care are multiple victime, direct sau indirect”.
De la replicile sibilinice ale precocei Hannah la privirile terorizate ale femeii și copiilor când se apropie ora sosirii tatălui, de la elementele disparate, dezvăluite cu parcimonie, la atmosfera terifiantă a pădurii cuprinse de beznă, în care o tânără polițistă încearcă să deslușească urme, povestea din „Dear Child” e construită într-adevăr convingător și original, începând ca un thriller polițist tensionat și sfârșind ca o incursiune amplă și tulburătoare în resorturile complicate ale minții omenești.