Homepage  / Timp liber

În noiembrie și decembrie, filmele selectate la IZANAGI – Japanese Film Festival se pot vedea în toată țara

În noiembrie și decembrie, filmele selectate la IZANAGI - Japanese Film Festival se pot vedea în toată țara
15

de Mioara Tronaru,

Iubitorii animațiilor japoneze se pot bucura de filmele mai vechi sau mai noi care au fost în selecția de anul acesta a IZANAGI - Japanese Film Festival. În lunile noiembrie și decembrie, retrospectiva festivalului, care conține clasice ca „Grave of the Fireflies”, „Ghost in the Shell” sau „Spirited Away, dar și filme mai noi, precum „Wolf Children” sau „Your Name”. Biletele sunt disponibile acum pe site-ul festivalului, www.izanagi.ro.

În ce orașe va fi IZANAGI – Japanese Film Festival

Programul caravanei începe la București, unde filmele vor putea fi văzute pe 11 și 12 noiembrie 2023, la Cinemateca Eforie. Următoarea locație e Timișoara, la Cinema Timiș, în perioada 18-19 noiembrie 2023. Urmează Iași, la Cinema Ateneu, pe 25-26 noiembrie, iar „pelerinajul” se va termina la Cluj, la Cinema Victoria, pe 9-10 decembrie.

În noiembrie și decembrie, filmele selectate la IZANAGI – Japanese Film Festival se pot vedea în toată țara (2)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 15

În București, programul va fi astfel:

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023:

– ora 13.00: The Tale of the Princess Kaguya (2013, r. Isao Takahata)

Este ultimul film al cofondatorului Studioului Ghibli, Isao Takahata. Bazat pe una dintre cele mai vechi povești japoneze scrise, Povestea tăietorului de bambus, filmul urmărește viața unei fetițe găsite într-o tulpină de bambus și creșterea ei în sânul oamenilor. Ea este găsită de un cuplu de bătrâni, care o cresc precum o prințesă, până la vârsta la care trebuie să-și găsească un pretendent. Din păcate, pe cât de fericită pare întreaga ei viață, pe atât de multă suferință se strecoară în inima prințesei Kaguya, copleșită de responsabilitățile sale.

– ora 16.00: Spirited Away (2001, r. Hayao Miyazaki)

Animația regizată de Hayao Miyazaki este cele mai populare filme de la Ghibli. Spirited Away urmărește povestea lui Chihiro, o fetiță nemulțumită de decizia părinților de a se muta în zona rurală. În drumul spre noua casă, tatăl lui Chihiro greșește calea prin pădure și ajung în ceea ce părea a fi un parc de distracții abandonat. În ciuda entuziasmului părinților ei, Chihiro consideră locul foarte suspect. Înainte să-și dea seama, este prizonieră într-o lume a spiritelor, în care părinții ei s-au transformat în animale, iar ea e nevoită să lucreze la o baie publică pentru spirite.

– ora 19.00: Princess Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki)

Tot de la Studio Ghibli, vine și Mononoke Hime (Princess Mononoke, Prințesa Mononoke, 1997), tot în regia lui Hayao Miyazaki. Ashitaka, tânărul prinț al unui trib etnic persecutat, este nevoit să-și părăsească satul unde oamenii aveau o înțelegere profundă asupra ordinii naturale. Din cauza unui blestem abătut asupra sa în urma luptei cu un mistreț posedat de ură, pleacă în căutarea unui leac. El trebuie să-și păstreze echilibrul interior în timp ce asistă la lupta odioasă dintre oamenii care exploatează pădurile și zeii care ripostează.

Duminică, 12 noiembrie 2023:

– ora 10.00: Wolf Children (2012, r. Mamoru Hosoda)

Ziua de duminică începe cu Ookami Kodomo Ame to Yuki (Wolf Children / Copiii-lup: Ame și Yuki, 2012, r. Mamoru Hosoda). Hana este studentă la facultate și într-o zi observă un bărbat misterios care merge la cursuri, deși nu este student. Se îndrăgostesc și, după ce legătura lor devine mai strânsă, Hana află că bărbatul este, de fapt, un vârcolac. Cu toate acestea, iubirea Hanei rămâne neclintită și cei doi întemeiază o familie. După nașterea celui de-al doilea copil, bărbatul moare într-un accident și Hana trebuie să-i crească singură pe fetița Yuki și băiatul Ame.

– ora 13.00: Your Name (2016, r. Makoto Shinkai)

În Kimi no Na wa (Your Name / Numele tău, 2016, r. Makoto Shinkai), protagonista este Mitsuha Miyamizu, o școlăriță dintr-un oraș micuț, Itomori, care își dorește din tot sufletul să scape din locul natal și să trăiască în orașul visurilor ei, Tokyo. Viața ei ia o întorsătură neprevăzută în momentul în care, inexplicabil și incontrolabil, mintea ei se transpune în corpul unui băiat, Taki Tachibana. Își dă seama repede că și băiatul este în corpul ei. Cei doi se străduiesc să păstreze armonia vieții lor, comunicând și oferindu-și instrucțiuni prin mesaje. Însă Taki vrea să meargă la Mitsuha, să o întâlnească față în față.

– ora 16.00: Ghost in the Shell (1995, r. Mamoru Oshii)

Ghost in the Shell (1995, r. Mamoru Oshii) transpune spectatorul în viitor, într-un 2029 în care progresele tehnologice au ajuns la un nivel inimaginabil. Oamenii sunt conectați la rețea și folosesc componente cibernetice pentru a-și spori abilitățile. Motoko Kusanagi este un astfel de om. Întreaga ei conștiință a fost transferată într-un corp artificial, de titanium. Când un hacker perturbă echilibrul rețelei, Kusanagi începe să-și pună întrebări despre identitate și existență.

– ora 19.00: Grave of the Fireflies (1988, r. Isao Takahata)

Ultimul film din selecție este Hotaru no haka (Grave of the Fireflies, Mormântul Licuricilor, 1988, r. Isao Takahata), film bazat pe o poveste despre cel de-Al Doilea Război Mondial scrisă de Akiyuki Nosaka. Filmul reușește prin animație să sublinieze cruzimea războiului și rezultatele lui, privite prin ochii a doi frați care rămân orfani și încearcă să se ajute unul pe altul în lupta pentru supraviețuire.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te