Homepage  / Timp liber

Începe o nouă ediție a festivalului KINOdiseea! Copiii se vor bucura până duminică de festivalul lor de film. Cinci filme pe care să nu le ratezi

Începe o nouă ediție a festivalului KINOdiseea! Copiii se vor bucura până duminică de festivalul lor de film. Cinci filme pe care să nu le ratezi

de Doinel Tronaru,

Timp de cinci zile, de astăzi până duminică, toți copiii bucureşteni, dar şi părinții lor, se vor bucura de un adevărat “festin” cinematografic: cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film KINOdiseea, dedicat special publicului tânăr, care va avea loc la Gloria şi în curtea Muzeului Ţăranului. 8 filme nou-nouțe, complet inedite şi nedistribuite pe ecrane, vor fi proiectate cu această ocazie.

Festivalul Internațional de Film KINOdiseea s-a impus, de-a lungul celor 13 ediții desfăşurate până acum (prima dintre ele a avut loc în anul 2009), ca principala manifestare cinematografică (dar nu numai, pentru că sunt şi multe evenimente conexe) dedicată publicului tânăr, copii şi adolescenți. 

Desfăşurat în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din România, festivalul a adus de-a lungul vremii în sălile de cinema peste 150.000 de spectatori, “bătând suta”, cum se spune. De data aceasta, KINOdiseea aduce în fața publicului tânăr (dar şi a părinților sau bunicilor care îi însoțesc şi îi țin de mână pe prichindei) opt filme nou-nouțe, dedicate special lor, dintre care şapte se “luptă” pentru marele trofeu al festivalului.

Copiii sunt viitorul nostru, este necesar să ne ocupăm de educația lor şi să le dezvoltăm gustul pentru frumos, iar festivalul KINOdiseea este o ocazie ideală pentru asta.

Important este şi că filmele aflate în competiție sunt proiectate pentru prima oară în România (de fapt, în unice proiecții, dacă nu vor fi achiziționate de distribuitori), ele (cu o singură excepție, românescul “Merge şi-aşa”, care a fost distribuit anterior, dar destul de sporadic) nebeneficiind de proiecții anterioare în România.

Cea de-a XIV-a ediție a tradiționalului Festival internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc în București, între 14 și 18 septembrie, la Cinema Gloria și în aer liber, în curtea Cinemaului de la Muzeul Țăranului. Intrarea la toate evenimentele este liberă, iar programul complet poate fi consultat pe https://kinodiseea.ro/.

KINOdiseea, considerat cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, este organizat de Asociația Culturală Metropolis şi beneficiază şi de bani de la Primăria Sectorului 3.

De la Berlin, țop în curtea Muzeului Ţăranului

Conform organizatorilor, “în 2022, competiția de lungmetraje KINOdiseea Junior (și o proiecție specială, în parteneriat cu festivalul de animație ABIFF – n.n.) aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria și Cinema Muzeul Țăranului 8 filme premiate la Berlinale, precum și la alte festivaluri importante de film pentru publicul tânăr, precum European Film Awards, Annecy International Animated Film Festival, Zürich Film Festival, Brussels Animation Film Festival, Lithuanian Film Awards și Children KinoFest”. Sună tentant, nu (că doar nu “periculos”)?

Dar haideți să vedem care sunt filmele şi să le “numărăm”, cum făcea sergentul Pristanda cu steagurile.

Cele 7 filme care vor fi proiectate în competiția KINOdiseea sunt următoarele: “Prințesa dragon” (FOTO sus) (animație, Franța, 2021), “Inimă de fluture” (Lituania, 2021), “Steaua Laurei” (Germania, 2021), “Cum am învățat să zbor” (Serbia-Croația-Bulgaria-Slovacia, 2022), “Mama gorilă” / “Ape Star” (animație, Suedia-Norvegia-Danemarca, 2021; cu Stellan Skarsgard), “Vinski şi pudra care te face invizibil” (Finlanda, 2021) şi “Regina comediei” (Suedia, 2022), în general filme “de familie”, adică filme care pot fi văzute împreună de întreaga familie, nu doar de micuții prichindei.

Acestora li se adaugă proiecțiile speciale cu: “Viktor Robot” (SF, Ucraina, 2020; proiecție invitată ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival 2) şi “Merge şi-aşa” (animație, România, 2022; proiecție în parteneriat cu Noaptea Albă a Filmului Românesc). “Merge şi-aşa” a fost distribuit deja pe marile ecrane, de-aceea nu este inclus în cele 8 filme prezentate în premieră, “cu surle şi trâmbițe”.

Cum sunt conştient că e greu să mergi în fiecare zi la film cu “puradeii” sau să te “trambalezi” între Gloria şi MŢR, am ales pentru tine 5 filme, care, la o privire fugară asupra subiectului, consider că ar prezenta mai mult interes.

1. “Inimă de fluture” / “A Butterfly’s Heart” (familie, Lituania, 2021), regia Inesa Kurklietyte; 1h 48 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: miercuri, 14 septembrie, ora 18.30, Cinema Gloria, şi vineri, 16 septembrie, ora 18.30, Cinema Gloria (sunt posibile modificări de program, aşa că recomandăm consultarea site-ului specificat mai sus)

“Filmul spune povestea unui băiețel de 10 ani, pe nume Juozapas, care este extrem de special pentru că s-a născut cu inima în afara pieptului și a supraviețuit. Juozapas evită interacțiunea cu copiii, centrul lumii sale este reprezentat de un conac vechi și pustiu și de insectele pe care le crește acolo. Pacea lui este tulburată când o fată de aceeași vârstă, Rugile, se mută în oraș și este timpul să meargă la școală. După ce au împărtășit diverse experiențe, treptat devin prieteni.”

Premii: cinci nominalizări la Lithuanian Film Awards 2022 pentru Cel mai bun actor, Cea mai bună imagine, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume, Cele mai bune decoruri.

2. “Cum am învățat să zbor” / “How I Learned to Fly” (familie, Serbia-Croația-Bulgaria-Slovacia, 2022), regia Radivoje Andric; 1h 27 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: sâmbătă, 17 septembrie, ora 18.30, Cinema Gloria, şi duminică, 18 septembrie, ora 19.30, Cinema Muzeul Ţăranului

“Aventuroasa și amuzanta Sofia (12 ani) este nevoită să-și petreacă vacanța cu bunica ei autoritară, Maria, pe o insulă din Croația. Nu este experiența ideală de vară la care a sperat, dar, cu ajutorul bătrânei ei mătuși Luce și a verișoarei ei fermecătoare, Sofia își depășește plictiseala inițială. Își face noi prieteni și împreună explorează tot ce are de oferit vara: soare strălucitor, distracție, multă înghețată și primul ei sărut. Dar vacanța ei lipsită de griji se termină brusc, când draga ei Luce trebuie dusă la spital, lăsând-o pe Sofia cu o parte din familie despre care nu știa că există.”

Premii: Cel mai bun film european pentru copii – Sweden-ECFA, nominalizat la Cel mai bun scenariu – Festival Filmskih Scenarija – Screenfest 2022, Premiul Golden Arena pentru Cea mai bună contribuție croată la o coproducție despre minorități și Premiul Publicului pentru un film din programul internațional.

3. “Vinski şi pudra care te face invizibil” / “Vinski and the Invisibility Powder” (familie/fantasy, Finlanda, 2021), regia Juha Wuolijoki; 1h 24 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: joi, 15 septembrie, ora 10.00, Cinema Gloria

“Vinski, în vârstă de 10 ani, întâlnește un farmacist misterios care îi dă o sticlă de pudră ce îți permite să devii invizibil și să treci prin pereți. Vinski își folosește noile puteri pentru farse la început, dar, mai târziu, și pentru a-i ajuta pe locuitorii din orășel, care au fost loviți de un val de crime. Este grozav să ai puteri de supererou, dar, în curând, talentele lui Vinski atrag o bandă de escroci interesați și de invizibilitatea lui secretă. Vinski învață că eroii adevărați sunt invizibili.”

Premii: nominalizat la Cel mai bun film, Cea mai bună imagine, Cele mai bune decoruri, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume – Jussi Award 2022.

4. “Viktor Robot” (SF/aventuri, Ucraina, 2020), regia Anatoliy Lavrenishyn; 1h 15 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: joi, 15 septembrie, ora 18.30, Cinema Gloria

“Filmul vorbește cu multă candoare, dar și cu umor, despre prietenie. Viitorul îndepărtat. Steaua artificială care ar trebui să furnizeze energie planetei din jurul ei nu funcționează. Singurul care o poate repara este bunicul micuței Vicky, creatorul acesteia. Cu toate acestea, el dispare în mod misterios. Fetița împreună cu asistentul ei – un mic robot pe nume Viktor – pleacă în căutarea lui.”

Premii: Premiul publicului pentru competiția națională – Odesa International Film Festival 2020, Cel mai bun film de animație – Ukrainian Film Critics Awards Kinokolo 2020, în selecția oficială – Children KinoFest 2021 – Official Selection, premiul pentru Cel mai bun cântec – Ukrainian Film Academy Awards 2021.

5. “Merge şi-aşa” (animație/comedie, România, 2022), regia Valentin Urziceanu; 1h 18 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: vineri, 16 septembrie, ora 19.30, Cinema Muzeul Ţăranului, şi sâmbătă, 17 septembrie, ora 11.00, Cinema Gloria

“O satiră despre film, muzică și viață. Giani este un băiat de etnie romă care visează să ajungă un mare chitarist, inspirat de modelul său, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat jazz-ul manouche. În Europa sfâșiată de cel de-al Doilea Război Mondial, el călătorește din București la Paris pe jos, iar pe drum are șansa să asculte melodii tradiționale ale diverselor nații europene, pe care le distilează într-un stil propriu. Filmul pendulează între povestea lui Giani și drama echipei de creație, în fața constrângerilor din viața reală. Asemeni unui deus ex machina, managerul proiectului va transforma finalul într-unul fericit, ca în povești.”

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Un bar la care discuțiile merită ascultate și neratate deoarece stârnesc hotote de râs. O primărie în care fiecare zi aduce la iveală zâmbete. Un polițist care aduce...
 • 21:30 Sunt celebru, scoate-mă de aici! 12
  Jungla dominicană va fi destabilizată, în această ediţie, de apropierea dintre Ruxi și Cristi Mitrea, care după un joc se întorc în tabără, de mână, ca doi îndrăgostiţi....
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Furios şi iute 8 12
 • 02:30 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Jurnalistul are o vastă experienţă...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 17:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Planeta maimuţelor: Războiul 12
  Cesar şi armata sa de maimuţe sunt forţate să intre într-un conflict mortal cu o armată de oameni condusă de un colonel nemilos. După ce maimuţele suferă pierderi...
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 04:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Aripi frânte AP
  În centrul poveştii se află Zeynep (Melis Tüzüngüç), Emre (Emir Ozden), Cemre (Gizem Günes) şi sora lor mai mică, Aysun (Eliz Nese Çagin), care rămân într-o sărăcie...
 • 23:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 01:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:45 Gulperi AP
  Serialul "Gulperi" spune povestea impresionantă a unei femei care lupta să-şi îndeplinească visurile, într-o societate tradiţionalistă, inflexibilă. Scenariul alert...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV