Papa Leon al XIV-lea a ales unde vrea să locuiască pe perioada pontificatului
Palatul Apostolic nu a mai fost folosit ca reședință papală din februarie 2013, când Papa Benedict al XVI-lea s-a retras din funcție și a părăsit această clădire. În prezent, Palatul se află în curs de renovare pentru a fi pregătit să-l găzduiască pe noul pontif, mutarea oficială fiind programată după liturghia de inaugurare.
Reședința papală este situată la ultimul etaj al Palatului Apostolic, o clădire impunătoare din secolul al XVI-lea, cu vedere spre Piața Sfântul Petru. Spațiul destinat Papei cuprinde aproximativ zece camere, inclusiv un dormitor, o bibliotecă privată, un birou, o sală de mese, o bucătărie și o capelă.

VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5
Potrivit reprezentanților Sfântului Scaun, Palatul Apostolic oferă condiții de securitate sporite față de cele disponibile la hotelul Santa Marta, ceea ce va facilita protejarea noului Suveran Pontif.
Papa Francisc a decedat pe 21 aprilie, după un pontificat de 12 ani. Succesorul său, Papa Leon al XIV-lea — fostul cardinal american Robert Prevost — este primul papă originar din Statele Unite. El a fost ales la conducerea Bisericii Catolice pe 8 mai, în urma unui conclav scurt al cardinalilor.
Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut la Chicago, în Statele Unite, și deține și cetățenia peruană. El a petrecut o mare parte din carieră ca misionar în America Latină, mai ales în Peru, și a condus până recent Dicasterul pentru Episcopi, organism-cheie în numirea episcopilor. Se estimează că noul papă va continua reformele începute de predecesorul său, Francisc.
Papa Francisc și Prevost au fost colegi la seminarul Uniunii Teologice Catolice din Chicago
Papa Francisc și Prevost au fost colegi la seminarul Uniunii Teologice Catolice din Chicago între 1978 și 1982 și au colaborat din nou în Roma, la începutul anilor 2000.
Francisc spunea despre el: „Experiența mea cu cardinalul Prevost a fost că nu este un fanfaron. Este foarte calm, dar extrem de inteligent și extrem de plin de compasiune.”
Deși este văzut ca un progresist în anumite chestiuni sociale, noul papă este considerat de mulți un centrist. Asemenea predecesorului său, el a arătat deschidere față de comunitățile marginalizate. „Este o persoană foarte sensibilă și preocupată să permită tuturor să aibă un cuvânt de spus”, mai spunea papa Francisc.
Robert Francis Prevost s-a născut pe 14 septembrie 1955, la Chicago. A intrat în Ordinul Sfântului Augustin în 1977, a depus jurămintele solemne în 1981 și a fost hirotonit preot în 1982. A urmat studii la Angelicum, în Roma, obținând licența în drept canonic în 1984 și doctoratul în 1987. A lucrat intens în Peru, în misiuni și în educație teologică, devenind apoi prior provincial în SUA și, ulterior, prior general al Ordinului Augustinian pentru două mandate.
Sursă foto: Hepta – Profimedia
Citește și: