Homepage  / Seriale

„Poarta roșie”, primele două sezoane ale serialului polițist, în premieră la Focus Sat TV

„Poarta roșie”, primele două sezoane ale serialului polițist, în premieră la Focus Sat TV

de Andreea Hentea,

Începând din 12 decembrie, Focus Sat TV ne oferă ocazia de-a plonja în lumea aparte a serialului „Poarta roșie”, o poveste care glisează emoționant între investigație polițistă, poveste de dragoste și meditație asupra vieții și a morții. Primele două sezoane se vor difuza în fiecare luni și joi, de la ora 21.30, în ritm de câte două episoade.

Ambițioasa suprapunere de planuri care scoate din anonimat producția italiană „Poarta roșie” / „La porta rossa”, lansată în 2017, ne este dezvăluită încă din primul episod. La scurt timp după ce îl cunoaștem și îl vedem lucrând, alături de colegii săi din Poliție, la un caz ce îl conduce spre puternicul traficant de droguri poreclit „Mexicanul”, comisarul Leonardo Cagliostro (Lino Guanciale) este ucis într-un rapid schimb de focuri de către o persoană cu identitate nedezvăluită. Ceea ce nu înseamnă deloc că ne despărțim tânărul și frumosul protagonist (cu un nume cu rezonanțe ezoterice), pe care îl vedem în continuare suspendat la hotarul dintre lumi.

Pe tărâmul dintre viață și moarte

Disperat să salveze viața iubitei lui soții, Anna (Gabriella Pession), aflată în mare pericol, să afle cine l-a împușcat mortal și să-și avertizeze colegii, dar mai ales să-și repare greșelile din timpul vieții, Cagliostro pornește într-o cursă hazardată, în care obstacolul principal este acela că nu îl poate vedea și auzi nimeni. Singura cu care poate comunica este adolescenta de șaptesprezece ani Vanessa (Valentina Romani), înzestrată cu abilități de medium și marginalizată și ironizată de colegi din cauza comportamentului ei oarecum straniu.

Chiar dacă premisa serialului creat de Carlo Lucarelli și Giampiero Rigosi pare greu de stăpânit, povestea din „Poarta roșie” exploatează inteligent tocmai această juxtapunere de planuri, înaintând pasionant printre căutările lui Cagliostro și numeroasele întrebări fără răspuns ale celor care îi resimt puternic pierderea. Dacă în cazul soției neconsolate, judecătoarea Anna, confuzia, durerea și regretul se amestecă într-o magmă de suferință nedisimulată, reacțiile colegilor, subalternilor și superiorilor impulsivului Cagliostro sunt dintre cele mai diverse, punând în ramă, post-factum, relațiile pe care acesta le avea cu propria echipă.

Valentina Romani (Vanessa)

De la furie, durere și revoltă până la resentimente și invidie mocnită, colegii nu întârzie să dezvolte o întreagă gamă de riposte mai mult sau mai puțin întârziate, scoțând la iveală alianțe secrete, conspirații, culpabilități și o posibilă confrerie coruptă, capabilă să ajungă chiar la crimă. Ceea ce face însă ca serialul să nu-și piardă forța este tocmai alternanța de planuri neobișnuită pe care o presupune această narațiune.

Trecerile frecvente de la realitatea celor rămași la frământările lui Cagliostro, cel total abstras din universul lor, sunt operate abil.

Regia lui Carmine Elia, care a lucrat cândva ca asistent al maestrului Giorgio Strehler însuși, la Piccolo Teatro din Milano, și care are ochiul format în nenumărate producții de televiziune, de la „Don Matteo” și „Rossella” la recentele „Mare fuori” și „Sopravvissuti”, ocolește timpii morți și fundăturile narative, restrângând acțiunea la câteva momente esențiale și lăsând loc pentru dezvoltarea personajelor.

Gabriella Pession (Anna)

De va veni la tine vântul…

Ceea ce ne captivează la această producție este tocmai balansul între investigația polițistă, povestea de dragoste și componenta paranormală. Dacă prima include piste diverse, răsturnări de situație, trădări și meschinării, oportunisme și lașități care fac ca personajele să fie vii și credibile, cea de-a doua are accente lirice neașteptate. I

ubirea dintre Leonardo și Anna este dezvăluită cu finețe și căldură, construită din momente de delicatețe și pasiune, presărate printre conflictele rebelului Leonardo cu familia Annei, și din senzația permanentă că această iubire ar mai fi avut foarte multe de trăit și împlinit, inclusiv revelația totală pe care prezentul femeii i-o dezvăluie soțului dispărut.

.Lino Guanciale (Cagliostro)

Tocmai această lipsă de finalizare ne ajută să acceptăm convenția permanentei prezențe/absențe a lui Cagliostro, care exprimă perfect regretele, disperările, durerea și emoțiile unor îndrăgostiți despărțiți prematur și brutal, a căror reîntâlnire în plan real devine imposibilă.

Apariția lui în chip de spirit nu e niciodată stridentă sau rizibilă, iar intriga polițistă este tocmai elementul care ferește povestea de excesele unui sentimentalism exagerat.

O concentrație de talente

La reușita acestei povești neconvenționale se adaugă o întreagă distribuție seducătoare, care combină dinamismul și naturalețea pentru a-și portretiza eroii.

Carismaticul Lino Guanciale, care găsește alura perfectă pentru ambițiosul și sensibilul Leonardo Cagliostro, a lucrat cu ilustrul Carlos Saura la drama „Io, Don Giovanni” (2009), în care a jucat rolul lui Mozart, cu Woody Allen la fermecătorul „Din dragoste pentru Roma” (2012) și cu legendarii frați Paolo și Vittorio Taviani la originalul „Maraviglioso Boccaccio” (2015). Excelentul actor a colaborat, de asemenea, cu regizori ca Renato De Maria, Michele Placido, Andrea Molaioli sau Pappi Corsicato și a fost vedeta unora dintre cele mai apreciate seriale difuzate de Rai 1, precum „Il Sistema” sau „L’allieva”.

.Lino Guanciale (Cagliostro)

Gabriella Pession, o frumusețe frapantă, este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite actrițe ale Italiei. Bine-cunoscută publicului mai ales din seriale ca „Rossella” sau „Polițiști fără frontiere”, ea a mai jucat în mini-seria „Ferrari (2003) și în drama istorică „Orgoglio”. Actrița se reîntâlnește aici cu Lino Guanciale, cu care a jucat în „Il Sistema” (2016).

Una dintre prezențele esențiale pentru reușita serialului „Poarta roșie” este și Valentina Romani, interpreta tulburatei adolescente Vanessa, al cărei rol de interfață între spiritul lui Cagliostro și cei rămași în urma sa va conduce personajul către propriile revelații. Tânăra în vârstă de 26 de ani, considerată una dintre cele mai talentate actrițe din Italia, a jucat deja în filme și în producții de televiziune, fiind premiată de Sindicatul Național al Jurnaliştilor de Film din Italia pentru rolul din filmul „Un bacio”, al lui Ivan Cotroneo.

Elena Radonicich (Stella)

Alături de ei, Antonio Gerardi, în rolul inimosului Stefano Rambelli, protectorul lui Cagliostro încă din vremea când acesta abia ieșise dintre zidurile orfelinatului, Gaetano Bruno, interpretul invidiosului Paoletto, care abia își ascunde ranchiuna față de colegul său mort, atrăgătoarea Elena Radonicich, pe care o vedem în rolul abilei Stella Mariani, care ascunde nenumărate secrete, Fausto Maria Sciarappa – periculosul Valerio Lorenzi și, în sfârșit, Ettore Bassi, în rolul alunecosului Antonio Piras, alcătuiesc un grup energic de personaje pline de contraste, cu motivații diverse.

Toți populează convingător universul acestui polițist atât de diferit de confrații lui cinematografici, care reușește să ne țină în fața ecranului pentru a vedea cum și-a dus povestea până la capăt, mai ales că sezonul al doilea ne aduce un nou set de mari surprize.

Anna (Gabriella Pession)

Iubitorii serialelor europene producție Canal+ Original, pot explora tolba Focus Sat (biblioteca VOD) din Aplicația Focus Sat pentru a petrece sărbătorile în compania unor personaje aclamate internațional. „Ultimele pantere”, „Posedare”, „Avocatul”,„Regele Varșoviei” „Planeta celor singuri”, „Pro și contra”, „Paris Police 1900”, „Baron Noir”, „Pedagogul”, „ZeroZeroZero”, „Moscow Noir”, „Nox”, „Secretul celor cinci”, „Ai încredere în mine”, „Ostatici în subteran”, „Ani și ani”, „Klangor”, „Spirala crimei”precum și sute de alte filme din catalogul FilmBox OnDemand, documentare premium National Geographic și History ș.a. pot fi vizionate chiar și de cei care nu sunt clienți Focus Sat. Ei pot testa gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Ace Ventura: Detectivu' lu' peşte AP
 • 11:45 Batem palma?
  Ăsta-i spectacolul! Asta e televiziunea! Cei mai curajoși concurenți vor trebui să răspundă unei întrebări aparent simple pentru a câștiga o importantă sumă de bani......
 • 12:45 Jumanji AP
  Tulburător, fantastic şi halucinant, acest film este povestea lui Alan Parrish (Robin Williams) un adult cu suflet şi comportament de copil care a rămas timp de...
 • 15:00 Gaşca nebună AP
  Doug Madsen (Tim Allen), Woody Stevens (John Travolta), Bobby Davis (Martin Lawrence) şi Dudley Frank (William H. Macy) sunt patru prieteni, trecuţi de prima tinereţe...
 • 17:00 Mereu la prima întâlnire AP
  Henry Roth (Adam Sandler) lucreaza la un delfinariu din Hawai. In timpul liber cucereste turistele venite in vacanta, care sunt in cautare de aventuri. Visul lui...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Equalizer 2: Războiul dreptăţii 12
 • 22:15 Dreptate la înălţime 12
  Nick Cassidy (Sam Worthington) ajunge în închisoare pentru o infracţiune pe care nu a comis-o. El este acuzat că a furat un diamant valoros. Singura lui şansă să...
 • 00:15 Motivat să ucidă 15
  La zece ani după ce soţia şi fiica sa au fost ucise cu bestialitate, un bărbat îşi caută singur dreptatea. Răzbunarea lui se îndreaptă asupra procurorului care s-a...
 • 02:15 Mereu la prima întâlnire AP
  Henry Roth (Adam Sandler) lucreaza la un delfinariu din Hawai. In timpul liber cucereste turistele venite in vacanta, care sunt in cautare de aventuri. Visul lui...
 • 04:00 Ace Ventura: Detectivu' lu' peşte AP
 • 05:15 Batem palma?
  Ăsta-i spectacolul! Asta e televiziunea! Cei mai curajoși concurenți vor trebui să răspundă unei întrebări aparent simple pentru a câștiga o importantă sumă de bani......
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Neatza de weekend
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Hello Chef!
  Antena 1 lansează un nou proiect de cooking - Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef - Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie...
 • 15:00 Nu te supăra, frate!
  Antena 1 le aduce telespectatorilor jocul-vedetă al românilor, "Nu te supăra, frate!", un nou format tv inspirat din jocul de societate cu acelaşi nume. Emisiunea...
 • 17:00 Călătoria 2: Insula Misterioasă AP
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 America Express - Drumul aurului AP
 • 23:30 Supravieţuitoarea 12
 • 01:30 Dragoste de tata
  Nejat (Furkan Palali) este un om de afaceri de succes, director al unei companii care creează ochelari. După ce soţia îl părăseşte, Nejat îşi creşte singur fiica...
 • 04:00 Bunicul dezlănţuit 15
  Jason Kelly se află la doar o săptămână distanţă de nunta cu fiica răsfăţată a şefului său, deci cu un pas mai aproape de visul lui de a deveni partener la firma...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 08:00 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:30 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 09:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 10:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 14:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Tu Urmezi! AP
  Dan Negru vine în faţa milioanelor de telespectatori cu un game show revoluţionar, ce îmbină concursul de cultură generală şi entertainmentul. Concurenţii stau la...
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:45 Nume de cod: Şoimul AP
  John "Falcon" Chapman este un fost soldat din marină pe care îl macină un secret teribil. John află că în Brazilia, sora sa Cindy a fost bătută și lăsată să moară....
 • 02:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 03:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV