Homepage  / Timp liber

O „școală cinematografică” de excepție are festivalul ei la București. Vistula Film Festival, la prima ediție

O „școală cinematografică” de excepție are festivalul ei la București. Vistula Film Festival, la prima ediție

de Doinel Tronaru,

Cinefilii hardcore, dar și spectatorii de film obișnuiți au un mare motiv de bucurie săptămâna aceasta: prima ediție a Vistula Film Festival, un prestigios festival de film polonez, are loc de joi până duminică, la Cinema Muzeul Țăranului. “Şcoala poloneză” continuă să facă filme foarte bune, așa că festivalul se constituie într-un eveniment cinematografic. Află de ce mai jos, precum şi declarații în exclusivitate de la organizatori.

De ce este atât de important acest festival și se diferențiază în generoasa ofertă cinematografică a sfârșitului de săptămână? Festivaluri de film polonez au mai fost la București și în restul țării, organizate aproape anual de Institutul Polonez, dar acesta este un format nou și deja foarte prestigios, după cum explică mai jos Mirona Radu, principalul organizator.

O expresie a Europei Centrale

În primul rând, “școala cinematografică” poloneză este importantă prin filmele pe care le-a făcut de la al doilea război mondial până în 1989, multe dintre ele capodopere inconturnabile ale celei de-a șaptea arte. Cei care urmăresc festivalurile recente de film au observat, însă, că mai tot ce-au văzut polonez în ultima vreme a fost, în continuare, excepțional. Mai mult, polonezii au “punctat” în ultimii ani și în zona cinematografului comercial, prin producții Netflix ca „Cum m-am îndrăgostit de un gangster” sau „365 de zile”.

“Şcoala națională” de film poloneză, lansată încă din anii ’50 ca așa-numitul “cinematograf al neliniștii metafizice” (dus la apogeu, însă, în anii ’70-’80, prin numeroase capodopere cinematografice), este considerată, de majoritatea criticilor și istoricilor de film, ca cea mai valoroasă și prestigioasă din întreg Estul european cinematografic – comunist la acea vreme, un “creuzet” artistic și filmic de excepție, însă, după cum timpul a dovedit. Şi, atenție, “școlile” cehoslovacă, maghiară, chiar și iugoslavă, ale acelei vremi sunt, la rândul lor, de excepție.

Wajda, Cybulski și Kieslowski, “clasici” de excepție

Numărul regizorilor de film polonezi din acea vreme care au devenit “clasici” ai cinematografiei universale este imens, depășind chiar și pe cel al celor ruși/sovietici. Îi menționăm doar pe cei mai importanți (câțiva dintre ei, plecați peste hotare, și-au continuat cariera de excepție acolo): Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieslowski, Roman Polanski, Jerzy Skolimowski, Agnieszka Holland, Jerzy Kawalerowicz. Ei sunt precedați de două nume care-au anunțat “mișcarea” artistică, dar au dispărut prematur, fiecare într-un accident tragic: regizorul Andrzej Munk (1920-1961) și actorul Zbigniew Cybulski (1927-1967).

Polonezii, “abonați” la Nobel și la Oscar

Continuă să trăiască și să fie activi Polanski – acesta însă, după ce-a regizat capodopera poloneză “Cuțitul în apă” (1962), a ales o carieră occidentală, cu avatarurile și tribulațiile binecunoscute –, Zanussi, Skolimowski și Holland. Regizoarea e autoarea, în 2017, a unui excepțional “Pokot” / “Spoor” / “Tablou de vânătoare”, ecranizare după romanul câștigătoarei poloneze a Premiului Nobel Olga Tokarczuk, intitulat “Poartă-ți plugul peste oasele morților”.

Cum spuneam, însă, dincolo de aceste nume, și regizorii polonezi afirmați după 1989 au continuat, într-un mod miraculos, să facă filme excepționale, pline de “substanță”. A făcut senzație la noi, în primul an al pandemiei, 2020, distribuirea de către Bad Unicorn a unui film polonez recent foarte puternic, “Corpus Christi” (2019, nominalizat la Oscar), regia Jan Komasa. Cei care urmăresc festivalurile de film polonez despre care spuneam fuseseră, însă, deja impresionați de un alt film al acestui autor: “Suicide Room” (2011).

Ce să mai spun despre pseudo-documentarul “All These Sleepless Nights” (2016), regia Michal Marczak, film pe care l-am considerat o capodoperă cinematografică a deceniului trecut și despre care-am scris de numeroase ori.

Ce să nu ratezi la Vistula Film Festival, festivalul filmului polonez

Așadar, prestigiosul Vistula Film Festival, festivalul filmului polonez ce promovează cultura poloneză în 24 de țări, îi invită pe spectatorii români la prima sa ediție în România, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București. Evenimentul este organizat de Cinema Muzeul Țăranului şi Polish Film Festival “Vistula”/ Festiwal “Wisła”.

Un film de Kawalerowicz, autorul capodoperelor “Faraonul” şi “Maica Ioana a îngerilor”

Gala de Deschidere a festivalului va avea loc joi, 22 septembrie, la ora 19.00, urmată de proiecția filmului “Nu lăsa urme” (2021, regia Jan Paweł Matuszyński, film inclus în competiția oficială a Festivalului de Film de la Veneția de anul trecut). 

Vor fi prezentate opt producții de succes poloneze, majoritatea prezente la festivaluri în ultimii ani (dar şi un film “clasic”: “Trenul de noapte”, 1959, regia Jerzy Kawalerowicz – la 100 de ani de la naşterea regizorului –, care va fi proiectat sâmbătă, la ora 16.30). Intrarea la proiecții este liberă.

Vom încerca să ne descurcăm în “hățişul” programului şi să alegem câteva filme cărora, în măsura posibilului, să le acorzi atenție în mod deosebit. Ne-a ajutat în acest demers şi Mirona Radu, coordonator pe proiect în România pentru Vistula Film Festival şi directoarea Cinemaului Muzeul Țăranului.

Polonia, mon amour

Mirona Radu, coordonator pe proiect în România pentru Vistula Film Festival

Mirona Radu explică, în exclusivitate pentru TVMania, cum s-a ajuns la organizarea acestui prestigios festival în România: “Faptul că școala de film polonez este una dintre cele mai puternice și cu tradiție este un lucru de netăgăduit pentru toată lumea. Ultimii doi ani mi i-am petrecut studiind la Kieslowski Film School din Katowice, unde am urmat un nou program de master. Aici am avut ocazia să întâlnesc și să am ca profesori regizori sau producători activi polonezi, precum Jan Matuszyński, Rafael Kapelinski, Marcin Koszalka, și mulți alții. La un moment dat, la întâlnirile pe care mi le stabilesc cu profesioniștii din domeniu, i-am cunoscut și pe organizatorii Vistula Film Festival”. 

Un exemplu de hotărâre

Povestea Mironei Radu este, în continuare, un exemplu de tenacitate şi de profesionalism: “Nu aș fi pierdut această oportunitate de a aduce și în România cele mai recente creații poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia și din lume. Cred că nu doar îndelungata mea experiență în organizare de festivaluri i-a convins să aibă încredere în mine ca delegat pentru România, ci mai ales admirația și respectul sincere pentru autorii polonezi și filmele lor care transpar în discuțiile pe care le port”

Când eşti tenace, perseverentă şi, mai ales, ştii cum să pui problema, nu ai cum să nu reuşeşti: “Le-am spus foarte hotărâtă că trebuie să aducem festivalul și în România și să plasăm astfel țara noastră pe harta lor (ei organizează acest festival în peste 20 țări) și nu i-am lăsat până nu i-am convins că îmi doresc, sunt capabilă și mă pot ocupa de coorganizarea sa. Pe de altă parte, aici există un public iubitor de filme poloneze, știam că acest demers este important pentru comunitatea cinefilă din România”.

Trei filme din selecția Vistula Film Festival

Mirona Radu ne dă, în exclusivitate pentru cititorii noştri, şi câteva amănunte despre selecție: “Am ales cele 8 filme ce urmează să fie văzute la Cinema Muzeul Țăranului dintr-o listă lungă pusă la dispoziție de directoarea de program a festivalului, gândindu-mă în primul rând la publicul bucureștean și îndeosebi al cinematografului pe care îl coordonez”

Iată câteva recomandări din program pe care directoarea cinemaului MȚR le face pentru cititorii TVMania: “Fiind alese de mine, mi-e greu să spun ce filme aș recomanda, căci sunt extrem de interesante fiecare în parte. Totuși, dacă ar fi să aleg trei titluri, acestea ar fi debutul Aleksandrei Terpińska, Alți oameni – care este un poem al străzii, un film cu totul aparte, îndrăzneț, cu o abordare regizorală nemaivăzută de mine până acum –, Filmul din apartament – documentarul semnat de Paweł Łoziński, un emoționant portret al vieții umane contemporane, care e compus din conversațiile pe care regizorul le poartă cu oamenii care trec pe strada de sub apartamentul său din Varșovia, fiecare poveste fiind unică și tratând modul în care încercăm să facem față vieții ca indivizi –, și filmul care închide această primă ediție a festivalului Vistula în România, I never cry / Nu plâng niciodată, regia Piotr Domalewski – o poveste inteligentă și emoționantă despre maturizare, cu un joc actoricesc remarcabil”.

I never cry / Nu plâng niciodată, regia Piotr Domalewski

Polonezii au grijă de patrimoniul lor cinematografic

“Răspândind cultura poloneză în lume, VISTULA FILM FESTIVAL este unul dintre cele mai mari festivaluri de film din lume; promovează cultura poloneză în peste 40 de orașe din 24 țări, pe parcursul a 10 luni ale fiecărui an. Scopul strategic al proiectului este de a promova cunoașterea realizărilor în domeniul cinematografiei poloneze și a rolului acesteia în cultura contemporană, împreună cu popularizarea repertoriului cinematografic ambițios și necomercial. VISTULA este o emblemă a culturii poloneze, creând imaginea Poloniei ca o țară modernă și deschisă dialogului intercultural”, spun organizatorii.

În acest context, să menționăm și că, din această vară, este disponibilă în întreaga lume platforma online https://35mm.online/en (vizionare streaming de filme poloneze din perioada 1940-2022). Toate filmele (160 de lungmetraje de ficțiune, 71 de documentare, 474 animații și 3108 episoade de cinecronică) sunt subtitrate în limba engleză.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Un bar la care discuțiile merită ascultate și neratate deoarece stârnesc hotote de râs. O primărie în care fiecare zi aduce la iveală zâmbete. Un polițist care aduce...
 • 21:30 Sunt celebru, scoate-mă de aici! 12
  Jungla dominicană va fi destabilizată, în această ediţie, de apropierea dintre Ruxi și Cristi Mitrea, care după un joc se întorc în tabără, de mână, ca doi îndrăgostiţi....
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Furios şi iute 8 12
 • 02:30 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Jurnalistul are o vastă experienţă...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 17:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Planeta maimuţelor: Războiul 12
  Cesar şi armata sa de maimuţe sunt forţate să intre într-un conflict mortal cu o armată de oameni condusă de un colonel nemilos. După ce maimuţele suferă pierderi...
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 04:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Aripi frânte AP
  În centrul poveştii se află Zeynep (Melis Tüzüngüç), Emre (Emir Ozden), Cemre (Gizem Günes) şi sora lor mai mică, Aysun (Eliz Nese Çagin), care rămân într-o sărăcie...
 • 23:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 01:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:45 Gulperi AP
  Serialul "Gulperi" spune povestea impresionantă a unei femei care lupta să-şi îndeplinească visurile, într-o societate tradiţionalistă, inflexibilă. Scenariul alert...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV