Homepage  / Timp liber

10 festivaluri din România la care poți să mergi în luna august 2022

10 festivaluri din România la care poți să mergi în luna august 2022

de Doinel Tronaru,

Vara este prin excelență anotimpul festivalurilor. Film, teatru și, mai ales, muzică de toate felurile se îmbulzesc și se “calcă pe picioare” pentru a atrage atenția vilegiaturiștilor și a celor aflați într-o binemeritată relaxare, după un an de muncă grea. Iată 10 festivaluri pe care să le ai în atenție și pentru care merită să-ți “ardă buza”, în luna august, cât a mai rămas din vară.

Ca niciodată până acum, în vara lui 2022 “se numără” festivalurile. De film, de teatru, de muzică, pop, rock sau clasică (sau chiar și stiluri mai ciudate), de toate felurile. Toate își doresc să atragă atenția vilegiaturistului sau turistului de weekend, în aceste câteva săptămâni care au mai rămas din luna august, implicit din vară.

Există însă și un motiv pentru toate acestea: pandemia din ultimii ani “a ucis orice boare de vânt”, cum spunea Labiș despre secetă în poezia lui, și oamenii au stat mai mult prin case. Relaxarea totală din vara lui 2022 dă impresia că lucrurile au revenit la normalul dinainte, și oamenii se îmbulzesc să “vadă comèdii”, ca “La Moșii” lui Caragiale. Așadar, “la festival, birjar!”, parafrazându-l pe nemuritorul Nenea Iancu.

Ne-am gândit să alegem pentru tine și să îți prezentăm 10 festivaluri, care mai au loc până la sfârșitul lunii august, pentru care merită să-ți “ardă buza”, chiar și pe căldura asta, și să te grăbești să-ți achiziționezi bilete, festivaluri de toate felurile. 

Se exceptează Festivalul de film Anonimul (aflat în curs, săptămâna aceasta), din Delta Dunării, și cel de teatru Ideo Ideis (săptămâna viitoare), festivaluri importante, pentru care am făcut deja materiale separate.

Brașov Jazz & Blues Festival 2022

Când și unde are loc: 11-15 august, Brașov

Brașov Jazz & Blues Festival.10 va fi organizat în perioada 11-15 august 2022, în aer liber, în Piața Sfântul Ioan, Piața Brassai și în Parcul Central Nicolae Titulescu. În programul festivalului sunt anunțate atât concerte cu trupe de renume internațional, cât și trupe locale, ateliere creative și masterclass-uri pe teme muzicale, conferințe și dezbateri, proiecții de filme în aer liber, activități pentru copii și familie pe timpul zilei, dar și un târg de discuri de vinil, “ca să îți iei muzica preferată acasă”. Serile de muzică se vor prelungi în noapte, la concertele de tip jam session.

Printre artiștii confirmați pentru această ediție se numără: Michael Olivera & The Cuban Jazz Syndicate (Cuba), Carlos Bica & AZUL feat. Frank Möbus & Jim Black (Portugalia/ Germania), Sharrie Williams (SUA), Kirk Fletcher (SUA) și Raphael Wressnig & Gisele Jackson (Austria/SUA). Pentru că e vorba despre o ediție aniversară, Brașov Jazz & Blues Festival.10 va fi deschis de doi dintre artiștii rezidenți ai festivalului, prezenți în calitate de artiști, gazde sau organizatori de masterclass-uri: Berti Barbera și Lars Kutschke Band (Germania/Ungaria).

Conform organizatorilor, “caracterul aniversar al evenimentului este ranforsat și de prezența în festival a legendarului Jan Akkerman, aflat într-un turneu de promovare a albumului “75” – o compilație exclusivă, care celebrează 75 de ani de la nașterea chitaristului care a influențat generații întregi de artiști. De altfel, Jan Akkerman nu este străin de Brașov și de festivalul nostru, artistul fiind prezent în 2013 în calitate de headliner al primei ediții”.

Jan Akkerman, legendarul lider și chitarist al trupei olandeze Focus, considerat unul dintre cei mai mari chitariști ai lumii, “se remarcă prin stilul său eclectic și experimental, dar și prin talentul său pentru improvizație”. Iar headliner-ul acestei ediții de Brașov Jazz & Blues Festival va fi super-muzicianul american John Németh, “ce va cânta, în premieră în România, pe data de 13 august”.

Summer Well 2022

Când și unde are loc: 12-14 august, Domeniul Știrbey, Buftea

Summer Well este cel mai mare festival de muzică al verii, impus deja în mod tradițional de câțiva ani ca atare. Chiar dacă de mult nu mai sunt bilete, festivalul fiind sold-out, în măsura în care nu v-ați procurat până acum, stați cu urechile lipite de stațiile de radio care mai oferă bilete la Summer Well, cu ocazia a diverse concursuri.

Conform organizatorilor, “a 11-a ediție Summer Well se anunță a fi una legendară. Festivalul capătă o nouă dimensiune, care îmbină muzica, tehnologia și arta pentru a crea un univers de experiențe noi”. Pe afișul Summer Well 2022 se află “una dintre cele mai mari trupe ale ultimului deceniu: Arctic Monkeys”. Arctic Monkeys vin pentru prima dată în România, chiar la Summer Well, și, într-adevăr, s-au instalat ca una dintre cele mai mari trupe post-2000, încă de la debutul din 2005, cu single-ul “I Bet You Look Good On The Dancefloor”.

“Summer Well 2022 înseamnă: 3 zile de festival – 12, 13 și 14 august, 3 scene mari, plus noi zone de muzică și entertainment, noi instalații de artă, food court curatoriat cu accent pe street food, after parties și, pentru al patrulea an consecutiv, nume impresionante pe scena dedicată de hip-hop & trap. Toate acestea, la 30 de minute distanță de București, pe 24 de hectare de pădure și lacuri.”

Electric Nights 2022

Când și unde are loc: 12-14 august, Brezoi Summer Camp

“Rock alternativ sub cerul înstelat de la #BrezoiulLumii. O destinație de vacanță pentru iubitorii de muzică, de munte, de tot ce ne face să fim frumoşi, să fim altfel, deși toți la fel!”, își prezintă organizatorii această ediție a festivalului. Cert este că line up-ul festivalului oferă unele dintre cele mai bune nume ale rockului alternativ românesc contemporan, dacă nu cele mai bune.

Au avut loc până acum 13 ediții naționale ale festivalului, în localități precum: Iași, Galați, Constanța, București, Slobozia, Târgoviște, Sibiu, Cluj-Napoca, Brezoi, Sighetu Marmației și Neptun. Line-up-ul ediției 2022, de la Brezoi, îi conține pe: Omul cu Șobolani (OCS; se sărbătoresc 25 de ani de existență ai formației), Irina Rimes, om la lună, Eyedrops (12 august), Alternosfera, byron, The Mono Jacks, Orkid (13 august), Coma, Luna Amară, Robin and the Backstabbers, Am fost La Munte Și Mi-a Plăcut (14 august).

Un adevărat festin muzical! Tot aici, la Brezoi Summer Camp, în weekendul 26-28 august, va avea loc un alt festival de muzică rock, Mentor Rock Gathering 2022.

KIMARO Festival 2022

Când și unde are loc: 12-14 august, Constanța, Plaja Modern

“Unii dintre cei mai cunoscuți și iubiți artiști din România vor fi prezenți în Parcarea Plaja Modern din Constanța, timp de trei seri la rând, cu show-uri live și muzică pentru toate gusturile!”, conform organizatorilor manifestării (promovate de Kiss FM, Magic FM și Rock FM). Intrarea în cele trei seri ale festivalului (o singură scenă, concertele încep în fiecare zi la ora 16.00) este liberă.

Line-up-ul festivalului KIMARO 2022 arată în felul următor: vineri, 12 august, este seara Magic Sunsets, cu 3 Sud Est, Bere Gratis și Holograf; sâmbătă, 13 august, este seara Kiss Energy, cu Spike, Delia și Voltaj; iar duminică, 14 august, este seara Rock Nights, cu Lupu’ cel Rău, Timpuri Noi și Bucovina. Spike a dat lovitura anul trecut, cu hitul “Zeu” (“Banii vin, banii pleacă”), legendarii Timpuri Noi s-au reunit, din nou cu Artanu’ la voce, așa că… se anunță trei zile de “muzică, soare și plajă”. Și pace, ceea ce-i cel mai important.

We Love Music 2022

Când și unde are loc: 18-21 august, Râmnicu Vâlcea

Trebuie spus, în primul rând, că acesta este un festival pentru NOSTALGICI, adică pentru oamenii trecuți de vârsta de 40 de ani. “We Love Music Festival, un festival cât o vacanță! Îți spunem doar atât: loc de poveste, la marginea pădurii. Line-up bombă, cu cele mai tari hituri din anii 2000 (și nu numai). Cea mai mare adunare de artişti din epoca de aur a muzicii, pe care a găzduit-o România vreodată! Patru zile de festival, cu peste 30 de nume sonore de la noi și de afară!”, bat toba organizatorii, pentru concertele care vor începe joi, 18 august, de la ora 15.00.

Pe scenă vor urca următorii artiști: Ronan Keating, ATB, Jay Sean, Ricchi e Poveri, Blue, 3 Sud Est, Connect-R, Outlandish, Lou Bega, Dr. Alban, Nana, Haddaway, Oceana, Ottawan, DJ Project, Arsenie ex. O-Zone, N&D, Melody Thornton ex. Pussycat Dolls, Class, LA, Body & Soul și încă mulți alții.

Gazdele evenimentului vor fi reputatul om de radio și TV Liana Stanciu și îndrăgitul artist și MC Nick de la N&D. Manifestarea muzicală are loc într-un peisaj “virgin” și paradisiac, lângă o pădure, pe Platoul Fețeni din Râmnicu Vâlcea, timp de 4 zile, între 18 și 21 august.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov

Când și unde are loc: 19-28 august, Râșnov

Acest festival, abreviat FFIR, a reușit să se impună, pe parcursul anilor care au trecut de la prima ediție (s-a lansat în anul 2009, ca Festivalul de Film Istoric de la Râșnov), ca unul dintre cele mai importante ale verii, reușind să stabilească ceea ce se numește o tradiție. Decorul cetății medievale brașovene de la Râșnov oferă un cadru ideal unor astfel de manifestări cu tentă istorică, pentru amatorii de “trecute vieți de doamne și domnițe”, dar și pentru cei interesați de istoria mai recentă.

Pe scurt, “10 zile în Cetatea Râşnovului la final de august. Filme. Concerte. Prelegeri. Școli de Vară. Competiție de film documentar. Dezbateri. Expoziţii”, își prezintă laconici festivalul organizatorii.

Living Rock 2022

Când și unde are loc: 19-21 august, Plaja Tuzla

Un nou festival de muzică rock, situat de data aceasta la malul Mării Negre, pe legendara Plajă “sălbatică” Tuzla. De altfel, este marketat de organizatori ca “singurul festival alternativ de muzică de la mare”. Spre deosebire de primele două ediții, când cap de afiș au fost doar artiști români, anul acesta, pe scena de la malul Mării Negre, va urca și trupa belgiană de indie pop/rock Balthazar.

“Luiza Zan, una dintre cele mai importante figuri ale jazzului în România, Bogdan Simion, culegător de muzică tradițională și lăutar, și Silent Strike, compozitor de muzică electronică și de film, sunt doar câteva dintre numele autohtone care vor încânta publicul la finalul verii. La fel ca anul trecut, pe parcursul celor trei zile vor fi organizate acţiuni de ecologizare, tururi prin împrejurimi alături de ghizi şi sesiuni de birdwatching pentru iubitorii de păsări”, spun organizatorii pentru a atrage turiștii.

Celor trei artiști români menționați li se alătură, însă, și alte nume prestigioase, precum: Vița de Vie, The Mono Jacks, Coma, Robin and the Backstabbers, și încă mulți alții.

Smida Jazz Festival 2022

Când și unde are loc: 19-21 august, Smida, jud. Cluj

Un festival muzical deja cu tradiție, aflat la a șasea ediție. Are loc în decorul mirific al Parcului Natural Apuseni, pe meleaguri clujene. Concertele încep vineri, 19 august, de la ora 14.00, iar programul festivalului poate fi consultat pe www.smidajazz.ro.

IntenCity 2022

Când și unde are loc: 26-28 august, Craiova

Dacă nu am prezenta și un festival de muzică electronică și dance (însă, după cum se va vedea, și acesta având o consistentă secțiune de muzică pentru “nostalgici”), peisajul nu ar fi complet. Plus că am cam neglijat Sudul țării până acum.

“DJ Snake, Jason Derulo, Afrojack, Luis Fonsi, Clean Bandit, Paul van Dyk sunt headliner-ii celui mai mare festival de muzică din sudul României: între 26 și 28 august, Complexul Sportiv Craiova (Stadionul Ion Oblemenco) va găzdui Festivalul IntenCity”, conform organizatorilor.

“În prima seară de festival, artistul portorican Luis Fonsi, creatorul celebrului “Despacito”, care a înregistrat aproape 8 miliarde de vizualizări pe YouTube, va urca pe scena IntenCity, pentru un concert live de 70 de minute. Pe 26 august, publicul prezent la Craiova va avea ocazia să participe, de asemenea, la concertele unor îndrăgiți muzicieni ai anilor ‘80 și ‘90 – Thomas Anders and the Modern Talking Band, East 17, Ricchi e Poveri, Boney M. XP, Sandra, Ice MC, La Bouche, No Mercy, DJ Conte, Nana, C-Block, LayZee aka Mr. President.”

Cei peste 40 de ani nu pot spune decât: miam-miam! Restul line-up-ului… în următoarele două zile de festival.

Open Air Blues in the Garden Festival 2022

Când și unde are loc: 26-28 august, Dărmănești, Bacău

“Nasc și la Moldova festivaluri”, dacă aveați vreo îndoială. “Dărmănești – jazz blues festival, cunoscut deja sub denumirea de Open Air Blues in the Garden Festival, are loc în fiecare an, în ultimul weekend din luna august, pe stadionul Uzul din Dărmănești, județul Bacău. Creat în 2020, de către Asociația Sunetul Munților, căreia i s-a alăturat, pentru anul 2021, Asociația Oamenii Inspiră, festivalul își propune să devină în timp un eveniment esențial în cultura muzicală din România, generând povești fantastice și spectacole legendare”, plănuiesc organizatorii.

Printre invitații celei de-a treia ediții se numără Dan Patlansky, din Africa de Sud, Kyla Brox și Sam Kelly’s Station House, din Marea Britanie, Eliana Cargnelutti și Big Man James Trio, din Italia, Meena Cryle & Chris Filmore Band, din Austria, Cotton Pickers, din Serbia, alături de Trans Express, Othello Trio, Dusty Ride și Stones Free, din România. Câștigătorii European Blues Challenge 2022 vor fi, de asemenea, pe scena de la Dărmănești.

Alte festivaluri recomandate

Alte festivaluri care merită atenție, dar nu au reușit să intre în acest top 10, sunt următoarele: Festivalul Musica Barcensis 2022 (2 iulie – 28 august; concerte de muzică clasică în fiecare duminică, în cele 7 săptămâni de vară, în biserici fortificate sau biserici-monument din Țara Bârsei, din jurul Brașovului; mai au încă loc cele din Feldioara, Hărman și respectiv Vulcan, în fiecare dintre duminicile de până la sfârșitul lunii); AFECT Festival 2022 (17-21 august, Brașov; “AFECT își propune să promoveze filme, spectacole, conferințe care să abordeze, să descrie, să reprezinte, să evidențieze, să expună ori să exploreze amplul domeniu al psihologiei și psihoterapiei”; intrarea la evenimente este gratuită), Symphonic Experience 2022 (19-21 august, Arad), Buzău Internațional Arts Festival 2022 (20 august – 20 septembrie, Buzău), /FORM Days Music & Arts Festival 2022 (26-28 august, Gilău, jud. Cluj), East European COMIC CON 2022 (26-28 august, Romexpo, București) și deja menționatul Mentor Rock Gathering 2022 (26-28 august, Brezoi Summer Camp).

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 10:30 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Jurnalistul are o vastă experienţă...
 • 11:00 Prietenul meu robot AP
 • 12:45 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 13:45 Adele Blanc Sec AP
  Adela (Louise Bourgoin) este o tanara aventuriera care incearca sa isi vindece sora. Tinerei ii vine ideea sa caute mumia unui medic din antichitate deoarece crede...
 • 16:00 Vocea României
  Antrenorii sunt într-o formă de zile mari, Pavel Bartoş are grijă ca atmosfera să fie una de sărbătoare, iar concurenţii sunt pregătiţi să-şi transforme emoţiile...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Furios şi iute: Hobbs & Shaw 12
 • 22:30 John Wick 2 15
 • 01:00 Resident Evil 2: Ultimul război 15
 • 02:45 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 03:45 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 04:15 Prietenul meu robot AP
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Adela
  Două surori înţeleg iubirea faţă de cealaltă diferit. Adela este în stare să renunţe la tot pentru sora ei. Iar, pentru Andreea, tot ce este al Adelei este şi al...
 • 12:00 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Burlaci întârziaţi AP
 • 15:30 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 Te cunosc de undeva!
  "Te cunosc de undeva!", cel mai spectaculos show de transforming, pune în scenă spectacole pe care nu trebuie să le ratezi! Zeci de artişti au urcat pe scena transformărilor...
 • 00:00 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 03:30 Stand-Up Revolution 12
  "Stand-up Revolution" este prima emisiune televizată de stand up, în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din domeniu. Prezenți...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 08:00 Mireasa din Istanbul AP
  Povestea fascinantă de dintre Sureyya (Asli Enver) şi Faruk (Ozcan Deniz) continuă cu întâmplări dramatice, menite să stârnească interesul privitorului. În ultimul...
 • 09:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 10:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Christian...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Tu Urmezi! AP
  Dan Negru vine în faţa milioanelor de telespectatori cu un game show revoluţionar, ce îmbină concursul de cultură generală şi entertainmentul. Concurenţii stau la...
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:30 Şoc şi groază 12
  Synopsis: Povestea câtorva jurnalişti însărcinaţi să acopere subiectul invaziei americane în Irak, din 2003, ordonată de George Bush sub pretextul că "Saddam Hussein...
 • 02:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 03:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV