Homepage  / Știri

„Libertate”, noul film al lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială la TIFF 2023

„Libertate”, noul film al lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială la TIFF 2023
9

de Andreea Hentea,

„Libertate”, cel mai recent film realizat de Tudor Giurgiu, despre care cunoscutul regizor spune că este „cel mai greu proiect la care am lucrat și filmul care îmi e cel mai drag din toate cele pe care le-am făcut”, va fi prezentat vineri, pe 16 iunie, în premieră mondială, la Festivalul internațional de film Transilvania (care se va desfășura între 9 și 18 iunie).

Realizat după un scenariu semnat de Tudor Giurgiu și Cecilia Ștefănescu (care au mai colaborat la lungmetrajul de debut al regizorului, „Legături bolnăvicioase”), filmul este inspirat din fapte reale care s-au petrecut la Sibiu, în decembrie 1989. Tudor Giurgiu a povestit într-un interviu că ideea de a trata un episod dintre numeroasele evenimente petrecute atunci a fost a producătoarei filmului, Oana Giurgiu, care și-a dat seama că acel moment reprezintă „un subiect și un unghi bun pentru a vorbi despre revoluție”.

Scenariul extrage dintre numeroasele întâmplări care au însoțit Revoluția din decembrie un episod deosebit de tensionat, cu consecințe tragice, despre care s-a vorbit mult la vremea respectivă. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent, care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, un căpitan de miliție e capturat și acuzat că e terorist.

Povestea înfățișată în film pornește de la fapte reale, dar le adaugă numeroase straturi ficționale. „Libertate” nuanțează atmosfera încordată a acelor zile care au schimbat definitiv viața românilor, realizatorii fiind preocupați inclusiv de redarea acelui context psihologic, social și istoric unic din zilele Revoluției, când acțiunile oamenilor erau dictate de resentimente, confuzie și frică.

Filmările complicate, cu un număr mare de actori și figuranți, au fost realizate la Brăila, București și Sibiu, în perioada pandemiei, ceea ce le-a făcut și mai dificile, dar totul s-a încheiat cu succes. „Este cel mai greu proiect la care am lucrat și filmul care îmi e cel mai drag din toate cele pe care le-am făcut. Sper să veniți la proiecție și să vă bucurați alături de noi, cei foarte mulți din echipa filmului. De-abia aștept să povestim despre ce s-a întâmplat în 1989 la Sibiu și nu numai”, a scris recent regizorul Tudor Giurgiu pe Facebook.

https://www.youtube.com/watch?v=W4QY_YDLzCo&ab_channel=TransilvaniaFilmRO

„Libertate” va fi prezentat la TIFF în premieră mondială, vineri, pe 16 iunie, la ora 21.45, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc. Filmul, care îi are în distribuție pe Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol, Iulian Postelnicu, Marius Manole, Costel Cașcaval, Mirela Oprișor, Ștefan Iancu, Alex Calangiu, Alexandru Victor-Nemțeanu, Cătălin Herlo și Ionuț Caraș, va avea premiera în cinematografe pe 6 octombrie.

libertate-tudor-giurgiu-5Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 9

sursa foto: Facebook Tudor Giurgiu

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te