Homepage  / Știri

Premieră istorică la Vatican: Cardinalul american Robert Prevost a fost ales Papa Leon al XIV-lea

Premieră istorică la Vatican: Cardinalul american Robert Prevost a fost ales Papa Leon al XIV-lea

de Andra Stana,

Cardinalul american Robert Prevost a fost ales joi, 8 mai 2025, primul papă originar din Statele Unite în cei 2000 de ani de existență a Bisericii Catolice. El și-a luat numele de Papa Leon al XIV-lea, marcând un moment istoric la Vatican.

Potrivit AP News, fumul alb a ieșit din coșul Capelei Sixtine la ora 18:07 (ora locală), semnalând alegerea noului Suveran Pontif. În vârstă de 69 de ani, Prevost și-a dedicat o mare parte din viață activității misionare în Peru și a condus ulterior puternicul birou al Vaticanului pentru numirea episcopilor.


„Pace vouă” – primul mesaj al noului Papă

În primul său discurs ca papă, rostit în italiană și spaniolă, Papa Leon al XIV-lea a transmis mesajul „Pace vouă” și a subliniat nevoia de dialog și pace „fără teamă”, făcând trimitere la experiențele sale pastorale din America Latină.

Anterior, el a fost liderul Ordinului Sfântului Augustin, cunoscut pentru angajamentul față de sărăcie, slujire și evanghelizare. Alegerea lui Prevost este văzută ca o schimbare de direcție semnificativă pentru Biserica Catolică, reflectând o deschidere mai mare spre America și spre vocația socială a Bisericii.


Reacții internaționale și provocările noului pontificat

Președintele SUA, Donald Trump, a transmis un mesaj de felicitare, numind alegerea „o mare onoare pentru țara noastră” și declarând că așteaptă să se întâlnească cu noul Papă.

Prevost a fost ales în cadrul unui conclav secret, la care au participat 135 de cardinali electori. Pentru a deveni papă, a avut nevoie de cel puțin 89 de voturi.

Mulțimea din Piața Sfântul Petru a izbucnit în urale la apariția fumului alb, marcând începutul unei noi ere sub conducerea primului Papă american.

Rămâne de văzut ce abordare va adopta Papa Leon al XIV-lea în privința subiectelor sensibile ale Bisericii contemporane, cum ar fi binecuvântarea cuplurilor de același sex sau accesul la împărtășanie al catolicilor divorțați și recăsătoriți civil.

Alegerea sa va fi urmărită cu mare interes de credincioși din întreaga lume.

Sursa foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton