Homepage  / Timp liber

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gala Premiilor Gopo 2024. Cele mai apreciate roluri ale actriței

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gala Premiilor Gopo 2024. Cele mai apreciate roluri ale actriței
3

de Alina Stoicescu,

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care are loc pe 29 aprilie la Teatrul Național I.L Caragiale din București.

Rodica Mandache va fi premiată la Gala Premiilor Gopo 2024

„Rodica Mandache are mult curaj să-şi privească în suflet şi în asta constă marea artă a transfigurării. Punând în rol mai tot sau cât mai mult din ce-i compune fiinţa. De unde şi adevărul scenic pe care în aceste cazuri îl putem atât de greu despărţi de adevărul vieţii”, Doina Papp în Adevărul.ro

Născută la Iași, pe 13 aprilie 1943, a urmat studiile teatrale în București, absolvind Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, promoţia 1964, clasa profesorilor Octavian Cotescu și Pop Marțian. 

unnamed-2Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 3

În anul 1963, debutează pe marele ecran în comedia Un surâs în plină vară (r. Geo Saizescu), alături de Sebastian Papaiani, Florina Luican și Dem Rădulescu. Alături de Sebastian Papaiani o întâlnim și în Eu, tu şi Ovidiu (r. Geo Saizescu, 1977), în rolul Corneliei. În 1976, obține un rol în filmul Povestea dragostei regizat de Ion Popescu Gopo, în care a jucat alături de Eugenia Popovici, Mircea Bogdan și Marian Stanciu.

Urmează Iarba verde de acasă (1977), debutul regizoral în lungmetrajul de ficţiune al lui Stere Gulea, apoi în comedia Iarna bobocilor (1977), în regia lui Mircea Moldovan. În filmele lui Sergiu Nicolaescu se remarcă în comedia Nea Mărin miliardar (1978), în rolul reporterei belgiene, iar în 1981 în lungmetrajul Înghiţitorul de săbii regizat de Alexa Visarion, alături Mircea Albulescu, George Constantin, Victor Rebengiuc și Ştefan Iordache, unde o joacă pe Vetuța. 

Cele mai cunoscute și apreciate roluri ale Rodicăi Mandache

Printre cele mai recente roluri pe marile ecrane se numără Puzzle (r. Andrei Zincă, 2012), unde joacă alături de actorii Dan Nuţu, Adrian Titieni și Ioana Pavelescu. În 2020, joacă alături de István Téglás, Mădălina Craiu și Andi Vasluianu în filmul Luca, în regia lui Horațiu Mălăele.

Pentru rolul Floarea Platicii, din acest film, Rodica Mandache a obținut din partea Uniunii Cineaștilor din România Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Cel mai recent rol al său pe marile ecrane a fost în #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac, 2020), film care a obținut numeroase premii naționale (Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la TIFF, 2021) și internaționale. 

Rodica Mandache a fost una dintre cele mai iubite actrițe ale Teatrului Național din București și Teatrului Odeon, unde a jucat în numeroase spectacole.

În teatru, unul dintre rolurile sale de referinţă este Maria Panait (Doruleţ), din adaptarea pentru televiziune a piesei lui Tudor MușatescuVisul unei nopţi de iarnă, în care a jucat alături de Florin Piersic. De-a lungul carierei sale excepționale, a jucat în spectacole regizate de Radu Afrim, Alexandru Dabija sau Dinu Cernescu.

Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova – o companie Veolia, va fi înmânat actriței Rodica Mandache în cadrul Galei Premiilor Gopo 2024. Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie și va fi transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă online și poate fi consultată pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari 

Sursă foto: Premiile Gopo

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te